
Bezlepková vianočka
Popis
Bezlepková vianočka je tradičný sviatočný koláč, ktorý nesmie chýbať na vianočnom stole. Nadýchané kysnuté cesto plné hrozienok a mandlí chutí rovnako skvelo aj v bezlepkovej verzii. Celiatici tak nemusia prísť o vôňu a chuť tejto sviatočnej klasiky. Recept je overený – cesto je mäkké, vláčne a dobre drží tvar vďaka psylliu. Ak máš obavy z pletenia, pokojne ju upeč vo forme na srnčí chrbát – výsledok bude rovnako chutný.
Ingrediencie
Postup prípravy
Cesto
- Z vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások, necháme 10 minút odstáť.
- Do misy nasypeme múku, psyllium, cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridáme kvások, jedno vajce a rozpustené maslo.
- Vypracujeme hladké cesto – bude mierne lepivejšie než klasické.
- Prikryjeme a necháme kysnúť cca 45 – 60 minút.
Tvarovanie vianočky
- Do vykysnutého cesta vmiešame hrozienka.
- Rozdelíme ho na 3 – 6 prameňov a upletieme klasickú vianočku.
- Preložíme na plech s papierom na pečenie (alebo vložíme do formy).
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
Pečenie
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 35 – 40 minút.
- Ak povrch rýchlo tmavne, prikryjeme alobalom.
Poznámka
Tipy a triky:
- Pre sladšiu chuť pridaj do cesta kandizovanú pomarančovú kôru.
- Ak chceš vianočku vláčnu dlhšie, po upečení ju zabaľ do čistej utierky.
- Tento recept sa dá použiť aj na bezlepkový mazanec – stačí z cesta vytvarovať bochník.
Výsledok
Nadýchaná a voňavá bezlepková vianočka, ktorá poteší celú rodinu počas Vianoc. Tradičná chuť, žiadny lepok – ideálna pre celiatikov aj všetkých milovníkov sviatočného pečenia.

Pridať komentár