Bezlepková vianočka

Porcie: 6 Celkový čas: 2 hod Náročnosť: Pokročilé
Bezlepková vianočka | RECEPTY | BEZLEPKOVÝ SVET Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Pokročilé Čas prípravy 20 mins Čas varenia 40 mins Čas odpočívania 60 mins Celkový čas 2 hod
Teplota varenia: 180  C Porcie: 6 Odhadované náklady: € 6

Popis

Bezlepková vianočka je tradičný sviatočný koláč, ktorý nesmie chýbať na vianočnom stole. Nadýchané kysnuté cesto plné hrozienok a mandlí chutí rovnako skvelo aj v bezlepkovej verzii. Celiatici tak nemusia prísť o vôňu a chuť tejto sviatočnej klasiky. Recept je overený – cesto je mäkké, vláčne a dobre drží tvar vďaka psylliu. Ak máš obavy z pletenia, pokojne ju upeč vo forme na srnčí chrbát – výsledok bude rovnako chutný.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Cesto

    • Z vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások, necháme 10 minút odstáť.
    • Do misy nasypeme múku, psyllium, cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
    • Pridáme kvások, jedno vajce a rozpustené maslo.
    • Vypracujeme hladké cesto – bude mierne lepivejšie než klasické.
    • Prikryjeme a necháme kysnúť cca 45 – 60 minút.
  1. Tvarovanie vianočky

    • Do vykysnutého cesta vmiešame hrozienka.
    • Rozdelíme ho na 3 – 6 prameňov a upletieme klasickú vianočku.
    • Preložíme na plech s papierom na pečenie (alebo vložíme do formy).
    • Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
  1. Pečenie

    • Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 35 – 40 minút.
    • Ak povrch rýchlo tmavne, prikryjeme alobalom.

Poznámka

Tipy a triky:

  • Pre sladšiu chuť pridaj do cesta kandizovanú pomarančovú kôru.
  • Ak chceš vianočku vláčnu dlhšie, po upečení ju zabaľ do čistej utierky.
  • Tento recept sa dá použiť aj na bezlepkový mazanec – stačí z cesta vytvarovať bochník.

Výsledok

Nadýchaná a voňavá bezlepková vianočka, ktorá poteší celú rodinu počas Vianoc. Tradičná chuť, žiadny lepok – ideálna pre celiatikov aj všetkých milovníkov sviatočného pečenia.

Karta receptu od WP Delicious

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené.