Bezlepkový makovník (maková roláda)

Celkový čas: 2 hod Náročnosť: Mierne pokročilé
Bezlepkový makovník (maková roláda) | RECEPTY | BEZLEPKOVÝ SVET Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 30 mins Čas varenia 30 mins Čas odpočívania 60 mins Celkový čas 2 hod
Teplota varenia: 180  C Odhadované náklady: € 8
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Bezlepkový makovník je tradičný slovenský sviatočný koláč, ktorý si celiatici môžu pripraviť bez obáv. Tento makový závin bez lepku má nadýchané cesto a bohatú sladkú makovú plnku, ktorá rozvonia celú kuchyňu. Patrí medzi najobľúbenejšie bezlepkové recepty na Vianoce a Veľkú noc – spolu s orechovníkom nesmie chýbať na sviatočnom stole.

Ingrediencie

Ingrediencie na cesto:

Ingrediencie na makovú plnku:

Postup prípravy

  1. Príprava cesta

    • Do misy nasypeme bezlepkovú múku, sušené droždie, cukor, vanilkový cukor, soľ a psyllium.
    • Pridáme vlažné mlieko, vajce a rozpustené maslo.
    • Vypracujeme hladké cesto – bude o niečo lepivejšie než klasické, ale to je pri bezlepkových cestách normálne.
    • Misu prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 45 minút na teplom mieste.
  1. Príprava makovej plnky

    • V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme mak, cukor, vanilkový cukor a med.
    • Varíme pár minút, kým nevznikne hustejšia plnka. Necháme vychladnúť.
  1. Tvarovanie a pečenie

    • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku (bezlepková múka) a opatrne rozvaľkáme na obdĺžnik.
    • Rovnomerne natrieme makovou plnkou.
    • Zrolujeme do rolády (ak sa cesto trhá, môžeme piecť vo forme srnčieho chrbta).
    • Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
    • Potrieme rozšľahaným vajíčkom pre lesk.
    • Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 35 – 40 minút, kým povrch nie je zlatistý.

Poznámka

Tipy a triky:

  • Ak chcete, aby sa makovník nelámal, nechajte ho po upečení vychladnúť zabalený v čistej utierke.
  • Pre ešte bohatšiu chuť môžete do plnky pridať hrsť hrozienok namočených v rume.
  • Namiesto masla možno použiť kokosový olej – makovník bude mať jemný orieškový nádych.

Výsledok

Nadýchaný, sladký a voňavý bezlepkový makovník, ktorý poteší každého celiatika aj jeho rodinu. Vďaka správne zvolenej múčnej zmesi a makovej plnke bude koláč šťavnatý, mäkký a takmer na nerozoznanie od klasického.

Karta receptu od WP Delicious

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené.