
Bezlepkový makovník (maková roláda)
Popis
Bezlepkový makovník je tradičný slovenský sviatočný koláč, ktorý si celiatici môžu pripraviť bez obáv. Tento makový závin bez lepku má nadýchané cesto a bohatú sladkú makovú plnku, ktorá rozvonia celú kuchyňu. Patrí medzi najobľúbenejšie bezlepkové recepty na Vianoce a Veľkú noc – spolu s orechovníkom nesmie chýbať na sviatočnom stole.
Ingrediencie
Ingrediencie na cesto:
Ingrediencie na makovú plnku:
Postup prípravy
Príprava cesta
- Do misy nasypeme bezlepkovú múku, sušené droždie, cukor, vanilkový cukor, soľ a psyllium.
- Pridáme vlažné mlieko, vajce a rozpustené maslo.
- Vypracujeme hladké cesto – bude o niečo lepivejšie než klasické, ale to je pri bezlepkových cestách normálne.
- Misu prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 45 minút na teplom mieste.
Príprava makovej plnky
- V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme mak, cukor, vanilkový cukor a med.
- Varíme pár minút, kým nevznikne hustejšia plnka. Necháme vychladnúť.
Tvarovanie a pečenie
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku (bezlepková múka) a opatrne rozvaľkáme na obdĺžnik.
- Rovnomerne natrieme makovou plnkou.
- Zrolujeme do rolády (ak sa cesto trhá, môžeme piecť vo forme srnčieho chrbta).
- Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom pre lesk.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 35 – 40 minút, kým povrch nie je zlatistý.
Poznámka
Tipy a triky:
- Ak chcete, aby sa makovník nelámal, nechajte ho po upečení vychladnúť zabalený v čistej utierke.
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete do plnky pridať hrsť hrozienok namočených v rume.
- Namiesto masla možno použiť kokosový olej – makovník bude mať jemný orieškový nádych.
Výsledok
Nadýchaný, sladký a voňavý bezlepkový makovník, ktorý poteší každého celiatika aj jeho rodinu. Vďaka správne zvolenej múčnej zmesi a makovej plnke bude koláč šťavnatý, mäkký a takmer na nerozoznanie od klasického.

Pridať komentár