Bezlepkové škoricové osie hniezda

Porcie: 12 Celkový čas: 2 hod
Bezlepkové škoricové osie hniezda | RECEPTY | BEZLEPKOVÝ SVET Prezrieť galériu 1 fotografia
Čas prípravy 30 mins Čas varenia 30 mins Čas odpočívania 60 mins Celkový čas 2 hod
Teplota varenia: 180  C Porcie: 12 Odhadované náklady: € 8
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Bezlepkové osie hniezda sú nadýchané, voňavé a presladené chuťou škorice a masla – presne také, aké si pamätáme z detstva. Tento tradičný koláč z kysnutého cesta patrí medzi najobľúbenejšie sladké pečivo, ktoré si teraz môžeš vychutnať aj v bezlepkovej verzii. A hoci príprava bezlepkového kysnutého cesta býva pre celiatikov výzvou, s týmto receptom sa ti podaria rovnako mäkké a vláčne hniezda ako z klasickej múky. Skvele sa hodia na víkendové raňajky, k poobednej káve alebo ako sladká odmena pre rodinu a priateľov. Ich neodolateľná vôňa škorice ti prevoňá celú kuchyňu a pri prvom súste zistíš, že bezlepkové pečenie vie byť naozaj pôžitok.

Ingrediencie

Ingrediencie na cesto:

Ingrediencie na plnku:

Na potretie:

Postup prípravy

  1. Cesto

    • Droždie, cukor a vlažné mlieko zmiešame a necháme 10 minút odstáť.
    • Do misy dáme múku, soľ, psyllium, pridáme kvások, vajce a rozpustené maslo.
    • Vypracujeme hladké cesto – bude jemne lepivé, ale to je pri bezlepkových cestách normálne.
    • Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 – 60 minút.
  1. Plnka

    Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a škoricou.

  1. Tvarovanie hniezd

    • Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik (hrúbka cca 0,5 cm).
    • Rovnomerne natrieme škoricovou plnkou.
    • Zrolujeme do rolády a nakrájame na 2–3 cm hrubé kolieska.
    • Ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  1. Pečenie

    • Kolieska necháme ešte 15 minút podkysnúť.
    • Potrieme vajíčkom alebo mliekom.
    • Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 20 – 25 minút, dozlata.

Poznámka

Tipy a triky:

  • Ak chcete extra vláčne osie hniezda, po upečení ich prikryte utierkou, kým vychladnú.
  • Pre ešte sladšiu verziu ich môžete poliať bielou polevou z práškového cukru a citrónovej šťavy.
  • Do plnky môžete pridať aj posekané orechy alebo hrozienka.

Výsledok

Voňavé, nadýchané a sladké bezlepkové škoricové osie hniezda, ktoré prevoňajú celý dom. Chutia na nerozoznanie od klasických – perfektné pre celiatikov aj všetkých milovníkov škorice.

Karta receptu od WP Delicious

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené.