
Bezlepkové škoricové osie hniezda
Popis
Bezlepkové osie hniezda sú nadýchané, voňavé a presladené chuťou škorice a masla – presne také, aké si pamätáme z detstva. Tento tradičný koláč z kysnutého cesta patrí medzi najobľúbenejšie sladké pečivo, ktoré si teraz môžeš vychutnať aj v bezlepkovej verzii. A hoci príprava bezlepkového kysnutého cesta býva pre celiatikov výzvou, s týmto receptom sa ti podaria rovnako mäkké a vláčne hniezda ako z klasickej múky. Skvele sa hodia na víkendové raňajky, k poobednej káve alebo ako sladká odmena pre rodinu a priateľov. Ich neodolateľná vôňa škorice ti prevoňá celú kuchyňu a pri prvom súste zistíš, že bezlepkové pečenie vie byť naozaj pôžitok.
Ingrediencie
Ingrediencie na cesto:
Ingrediencie na plnku:
Na potretie:
Postup prípravy
Cesto
- Droždie, cukor a vlažné mlieko zmiešame a necháme 10 minút odstáť.
- Do misy dáme múku, soľ, psyllium, pridáme kvások, vajce a rozpustené maslo.
- Vypracujeme hladké cesto – bude jemne lepivé, ale to je pri bezlepkových cestách normálne.
- Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 – 60 minút.
Plnka
Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a škoricou.
Tvarovanie hniezd
- Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik (hrúbka cca 0,5 cm).
- Rovnomerne natrieme škoricovou plnkou.
- Zrolujeme do rolády a nakrájame na 2–3 cm hrubé kolieska.
- Ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Pečenie
- Kolieska necháme ešte 15 minút podkysnúť.
- Potrieme vajíčkom alebo mliekom.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 20 – 25 minút, dozlata.
Poznámka
Tipy a triky:
- Ak chcete extra vláčne osie hniezda, po upečení ich prikryte utierkou, kým vychladnú.
- Pre ešte sladšiu verziu ich môžete poliať bielou polevou z práškového cukru a citrónovej šťavy.
- Do plnky môžete pridať aj posekané orechy alebo hrozienka.
Výsledok
Voňavé, nadýchané a sladké bezlepkové škoricové osie hniezda, ktoré prevoňajú celý dom. Chutia na nerozoznanie od klasických – perfektné pre celiatikov aj všetkých milovníkov škorice.

Pridať komentár