
Bezlepkové tiramisu
Popis
Bezlepkové tiramisu je ikonický taliansky dezert pripravený tak, aby si ho mohli bez obáv vychutnať aj celiatici. Tradične sa tiramisu pripravuje s piškótami namočenými v silnej káve, mascarpone krémom a kakaom. Problémom bývajú práve piškóty, ktoré obsahujú múku. Riešením sú buď kupované bezlepkové piškóty (označené symbolom preškrtnutého klasu), alebo ešte lepšie – upeč si domáce bezlepkové piškóty podľa nášho receptu. Výsledok je vláčny, jemný a na nerozoznanie od klasiky.
Ingrediencie
Ingrediencie na bezlepkové tiramisu (6 porcií)
Ingrediencie na domáce bezlepkové piškóty (cca 200 g)
Postup prípravy
Postup – domáce bezlepkové piškóty
- Vajíčka oddelíme – bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- Postupne primiešame múku a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka a na plech s papierom na pečenie vytláčame podlhovasté piškóty.
- Posypeme práškovým cukrom.
- Pečieme pri 180 °C približne 10 – 12 minút dozlata. Necháme vychladnúť.
Postup – bezlepkové tiramisu
- V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny.
- Pridáme mascarpone a jemne vyšľaháme do hladkého krému.
- Bielky vyšľaháme do tuha a opatrne ich vmiešame do mascarpone krému.
- Piškóty (domáce alebo kupované) krátko namáčame v studenej káve s amarettom.
- Do misy alebo pohárov vrstvíme: vrstva piškót – vrstva krému – vrstva piškót – vrstva krému.
- Povrch bohato posypeme kakaom.
- Necháme chladiť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
Poznámka
Tipy a triky:
- Pre deti vynechaj amaretto a tiramisu priprav len s kávou alebo s kakaom.
- Ak nechceš použiť kávu, môžeš piškóty namočiť do kakaa alebo do obilnej kávy.
- Tiramisu krásne vyzerá aj v pohároch – ideálne na servírovanie pre hostí.
Výsledok
Ľahký, krémový a neodolateľne lahodný dezert – bezlepkové tiramisu. Vďaka domácim piškótom máš istotu, že celý recept je úplne bez lepku. Tento taliansky zákusok si obľúbia nielen celiatici, ale aj všetci milovníci sladkého.

Pridať komentár